« Mondkapjesplicht per 1 december»

Gepubliceerd op 23-11-2020

Zoals iedereen weet komt er per 1 december een mondkapjesplicht in Nederland voor publieke/openbare ruimtes. Dit houdt concreet in dat ook alle bezoekers en personeelsleden van de sportschool een mondkapje moeten gaan dragen. Gelukkig is wel afgesproken dat men tijdens het sporten geen Mondkapje hoeft te dragen, ook niet als je van toestel naar toestel gaat. Kort samengevat, er geldt een algehele mondkapjesplicht binnen de club behalve als je aan het sporten bent in de vrije fitness en/of in de groepsleszalen. Weigert men het dragen van een mondkapje, dan mag deze persoon ook de toegang worden geweigerd. Op het niet dragen van een mondkapje staat 95 euro boete. Deze boete kan alleen worden opgelegd door handhaving.

Het belang van het dragen van een mondkapje
Bij goed gebruik zorgt een “niet medisch mondkapje” voor een minder snelle verspreiding van het virus, zeker als men de 1,5 meter afstand niet kan blijven garanderen (bijvoorbeeld tijdens verplaatsing, begeleiding, coaching, etc.). We hebben het dan over het tegenhouden van de grote(re) druppels die o.a. vrij kunnen komen uit neus en mond tijdens bijv. spraak, niezen. “Medische mondkapjes” helpen in tegenstelling tot "niet medische mondkapjes” jou om het virus niet te krijgen. Deze kapjes worden voor het merendeel gebruikt in de medische wereld.

Uitzonderingen
Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of die daarvan ernstig ontregeld raken. Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen spraakafzien (liplezen) of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd.

mondkapjesplicht-1606128266.jpg